Det har gått några veckor sen singeln ‘Make a Change’ släpptes nu. Vad har reaktionerna varit?
– Responsen har varit enormt varm på alla sätt och långt över förväntan. Låten är inspelad från våra hjärtan och själar fullt ut. Vi hoppas att det är det som människor kan känna när de lyssnar. Vi vet också att många har följt Rocky’s och vår kamp i sociala medier genom åren och känner säkert som oss att … äntligen! Eftersom det är sjuttiotusen människor i Sverige, varav sjuhundra barn, som drabbas varje år av olika typer av hjärnskador och som kämpar hårt med att bli trodda och respekterade så tror vi att den otroliga respons vi känt beror på att blir en röst för många drabbade och deras anhöriga.

Man orkar oftast inte kämpa när skadan drabbat en. På två veckor såg trettiofemtusen musikvideon som Rocky skapade när hon inte fick möjlighet att gå i skolan, då lärarna inte ville ge henne den undervisning hon hade rätt till. Så otroligt mycket kärlek. Tack!

Vad var det som hände när Rocky råkade ut för sin olycka?
– Vi hade precis köpt och flyttat till en gammal före detta lanthandel i byn Anundgård utanför Sundsvall för att bygga en musikstudio, komma närmare naturen, och börja om lite efter en tuff tid för Rocky. Första veckan vi flyttade in så leker då nioåriga Rocky ‘jagis’ med en kompis upp och ner i den felkonstruerade trappen i trapphuset från 1911. Jag plockar upp saker ur flyttkartonger och hör ett skrik som skär genom huset och sen blir det helt tyst. Rocky’s kompis kommer och säger att jag måste komma.

Rocky svimmar ett flertal tillfällen och sjukhusen i Sundsvall och Umeå konstaterar att Rocky fått mindre blödningar i huvudet och fått en mild fördärvad hjärnskada med komplicerad kognitiv problematik som inte syns utanpå. Rocky bedömdes vara normalbegåvad och klok men med en rätt begränsad kapacitet. Här började en resa genom helvetet kan man säga …

Vilka utmaningar stötte ni på tiden efter?
– Väldigt mycket misstro, skeptism och en vidrig respektlöshet från enbart vuxna, genom okunskap och rädslor, tror vi. Rocky har inte på över fem år fått någon grundskoleutbildning. Hennes mentor ringde inte en endaste gång på hela högstadiet då hon blev sjukskriven 2015 och nu tillhör hon åk nie. Vi föräldrar och vården gjorde allt för att kommunicera med skolan och försöka få dom att förstå hur viktigt det är för Rocky att få känna en tillhörighet trots att hon skadats, men det var helt omöjligt.

En lärare som Rocky hade spred egna värderingar och direkt felaktig information till grannar och allmä-nheten vilket ledde till att människor skickade anonyma hotbrev och anmälningar på oss föräldrar. Det gick så långt i människors misstro och trakasserier att en person blev fälld för ofredande i Sundsvalls Tingsrätt den 25 oktober 2017. Det säger en del om hur det kan bli när människor tror en massa saker istället för att prata med varandra. De hade bara kunnat fråga oss istället för att sprida rykten.

Mitt i allt detta stod Rocky. En härlig, smart och normalbegåvad tonåring som vill vara med sina kompisar och gå i skolan. Det är svårt att förstå hur så många vuxna kunde bli så fartblinda. Under den här svåra tiden var musiken vår kraft och läkning fram till idag.

Man kan just tänka sig att det är dessa erfarenheter som också fått er att vilja förmedla ett mer substansfullt budskap om förändring? Trots dess avskalade form är den väldigt kraftfull …
– Döm inte människor på utsidan, vi vet aldrig vad den vi möter bär med sig för erfarenheter. Och vad vill vi själva lämna för avtryck efter oss? Allt vi tänker förmedlar vi till den vi möter även om vi kanske inte tror det. Vill vi bli ihågkomna som en förstående och kärleksfull person eller en som dömer och hatar? Alla människor har lika värde oavsett funktionsvariant eller utseende. Om något triggar oss hos en annan person då ska vi nog fråga oss själva vad det handlar om. Genom det kan vi själva utvecklas framåt.

Vi vill med låten också förmedla till människor att sträva efter att leva sina liv efter det som känns rätt, för var och en, och inte efter vad andra tycker och vill få oss att leva efter. Ingen äger rätten att bestämma över någon annans liv. Men det är också vårt eget ansvar att leva livet.

Ingen vill ångra sig eller vara bitter i slutet. Det kan låta lätt att säga, men vi vet och har prövats på många sätt under några tuffa år och har kommit fram till att magkänslan är ofta bra att följa. Vi har oftast svaren inom oss. När vi följer den så blomstrar vi och drar till oss allt positivt som ger ringar på vattnet.

Idag är du också ambassadör för Hjärnkraft. Vad är det för ett förbund?
– Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft arbetar för människor med fördärvad hjärnskada och deras närstående. Förbundet verkar för effektiv rehabilitering, ökad kunskap, och förbättrat stöd för att minimera konse-kvenserna av lätta och svåra förvärvade hjärnskador. Hjärnskadeförbundet hade ingen ambassadör 2015 och frågade om jag ville ta mig an att sprida kunskap om barn som drabbats och hur det är att vara anhörig. Det känns meningsfullt att göra något bra av alla svåra livserfarenheter som Rocky och vi drabbats av.
Förhoppningen är att kunna hjälpa någon annan så att det inte upprepas.

Hur är den här ‘Make a Change’ låten en del av initiativet?
– Jag har sedan Rocky’s olycka skrivit låtar som handlar om att inte ge upp, finna kraften och hoppet, och spridit budskap om att det finns alltid någon som tycker om dig. Det är lätt att glömma det när allt känns hopplöst. Min erfarenhet är att det vi människor inte kan ta in genom tal kan förmedlas via musiken. Till-sammans med Rocky har jag tagit fram en föreläsning, ‘Konsten att le när livet rasar’, där jag förmedlar och berättar hennes och vår historia där den varvas med låtar som jag skrivit och ett bildspel.

Den har fått ett enormt varmt mottagande. Genom kunskap skapas bättre förutsättningar och bättre mående som hela samhället kommer att tjäna på i förlängningen.

Hur hjälper man och bidrar till Hjärnskadefonden på bästa sätt?
– Dels så kan man köpa vår fysiska singel av ‘Make a Change’ som är inspelad till förmån för Hjärnskade-fonden genom att Swisha 60 kronor till 123 577 00 86. Det går även att stötta genom att bli medlem eller genom att sätta in en slant på förbundets plusgiro-konto 90 05 07-5.

Var det alltid självklart att det skulle bli en duett mellan er två?
– Nej det har växt fram. Sedan olyckan så tappade Rocky vissa förmågor, men utvecklade istället andra, som sin musikalitet på ett häftigt sätt. Vet inte hur men hon hör flera stämmor till alla melodier som bara finns där naturligt efter olyckan. Vi märkte också att hon nära på fått absolut gehör. 2014 när jag spelade in mitt album ‘Just Do it’ i Nashville så följde Rocky med och körade på flera låtar tillsammans med fantasti-ska musiker. Rocky har genom alla år av helvete från skolan och sjukdomen sjungit genom dagarna. Hon säger att låttexter och musiken kan förmedla och uttrycka det hon känner och står för. Så när jag skrev låtar och sjöng melodier för henne så sjöng hon genast stämmor. ‘Make a Change’ har alltid betytt mycket för oss båda och när jag först spelade in den med min vän och medlåtskrivare Jenn Bostic i Nashville så kände jag senare att jag ville göra den mer akustisk för att få fram det jag verkligen kände inom mig när den skrevs. Och Rocky’s stämmor skapade den stämningen tillsammans med mig och pianot.

Jag frågade om Rocky vill spela in den tillsammans med mig som en duett och skapa en musikvideo istället för att sitta och vänta på skolan som inte hörde av sig. Det ville hon och tillsammans skapade vi denna låt och flödade i det positiva istället för att bli fångade i det destruktiva. Det var ett aktivt val som vi gjorde. Vi bestämde oss för att andra människor som inte förstår kan inte få styra över vårt liv.

Är ni en musikerfamilj annars med?
– Ja det kan man säga. Vi musicerar ibland tillsammans och var för sig. Med den här låten har vi har utv-ecklats och kommit ännu närmre varandra. Dessutom har vi fått arbeta tillsammans för en bra sak och musiken är det bästa vi vet. Många samtal om livet har det blivit genom processen. Det är bra att tidigt lära sig att sätta ord på det man känner istället för att gå omkring och bära på saker som tar en massa energi.

Delar ni samma musiksmak?
– Våra musiksmaker är rätt olika. Men vi gillar båda rock, pop och har en del country gemensamt. Jag ins-pireras mycket av songwriters som Kelly Clarkson, Faith Hill, Sheryl Crow och Emmylou Harris. Pianot och musiken har alltid varit som en ventil genom hela mitt liv för att orka överleva de tunga livserfaren-heter som drabbat mig. Därför älskar jag artister som uttrycker sig från hjärtat. Det berör mig särskilt.

Rocky är mer för rock, dubstep, techno, och pop av olika slag. Hon gillar speciellt The Pretty Reckless, Papa Roach, Starset, Ashes Remain och Evanescence. Rocky tilltalas mycket av texter men även soundet i låt-arna är viktiga för att hon ska gilla dem.

Låten spelades in i Nashville som verkar ha blivit något av ett andra hem för dig?
– År 2010 hade jag skrivit och spelat in fyra låtar som demos och gjorde min första musikvideo ‘Rainbow’ efter att ha tagit mig ur sorgen efter mammas bortgång i tsunamin i Sydostasien 2004. Min man Patrik jobbade med ett ambulerande Elvis-museum runt i Europa på nittiotalet, och var lätt bekant med en av Elvis musiker … Charlie McCoy. Patrik mejlade över ett par låtar och Charlie tände mina melodier och frågade om jag kunde tänka mig att komma över till Nashville och spela in låtarna med ett gäng av hans kompisar. Vad jag inte visste då var att jag skulle komma att spela in mitt första album med några av musikhistoriens största musiklegender. Musikerna bakom hits med Elvis, Dolly Parton, Johnny Cash, Roy Orbison med flera. Jag minns att jag tänkte: “Antingen är jag helt galen eller så lever jag mer än någonsin. Redan från dag ett så var det som att jag hade hittat hem”. Inte på någon plats har jag känt att jag kunnat vara mig själv mer fullt ut och bara få flöda i musiken och låtskrivandet än i Nashville.

Hela tiden har jag känt en stark “vi” känsla. Många av musikerna och låtskrivarna är idag mina närmsta vänner och medlåtskrivare. Jag sa ja till livet och så öppnades dörren till Nashville för mig. Jag har uppträtt många gånger med Charlie McCoy och hans band men även med andra artister och ensam i Nashville. Senaste albumet ‘Just Do It’ spelades in i rockgruppen Journey’s privata studio i Berry Hill. Det var helt magiskt att få träffa och spela in hos Jonathan Cain. Det känns fortfarande som att jag lever i en dröm.

Jag älskar musiken och att leva. Av en slump hamnade jag i Nashville och har fortsatt att tacka ja till det som känns bra. Jag har inte ångrat mig en sekund.

Vad gav Scott Baggett i sin roll som producent på nya låten?
– Scott Baggett är min musikaliska själsfrände kan man säga. Vi behöver inte prata så mycket, utan låter skapandet tala sitt eget språk sedan vi började skriva 2013. Och det har blivit en hel del. Låten ‘Make a Change’ sa Scott direkt var en sång som bör ges ut.

Han sa att han tänkte lite åt Simon and Garfunkel i kvinnlig form när han producerade …

Hur pass involverad var Jenn Bostic i skrivandet av låten?
– Låten skrevs första gången när vi träffades hösten 2015 i Nashville. Jag berättade vad jag ville förmedla och melodin fanns redan inom mig. Jenn gillade idén och genom våra samtal växte texten fram och formen på låten. Jenn Bostic kom också till Sverige april 2016 och gjorde en miniturné med mig.

Det har varit fem långa långa år. Hur ser ni på nyåret som just har anlänt?
– 2018 känns för oss som en nystart på livet. En rehabilitering i Stockholm har under sex månader hjälpt Rocky och oss att nu äntligen få en ny början, så att hon ska få sin grundskoleutbildning efter fem och ett halvt år. Många andra pusselbitar börjar också falla på plats efter alla år. Så detta år känns som det bästa på jättelänge. En oerhört skön känsla och det bästa är att få se Rocky fylld med glädje och hopp igen.

Finns det chans att se er spela låten live någon gång under året?
– Ja, den 10 februari spelar vi på Q-bar i Sundsvall och den 14 mars i Tyresö.